Учени създадоха изкуствени миши ембриони от стволови клетки, без сперма, яйцеклетки или матка.

Лабораторно създадените миши ембриони са като естествените до осмия ден след оплождането. Те съдържат същите структури, включително и такава като туптящо сърце.

Учените се надяват в краткосрочен план да използват тези ембриоиди, за да изучат по-добре ранните фази на развитие и механизмите на болести, без да прибягват до толкова много лабораторни животни. Те биха могли също да създадат предпоставки за получаване на човешки ембриони за изследователски цели в бъдеще.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. Nature от Магдалена Зерницка-Гьоц от Калифорнийския технологичен институт и нейни колеги. Статията е поредната, в която се описват синтетични миши ембриони.

Подобно изследване на Джейкъб Хана от Научния институт "Вайцман" в Израел и неговите колеги беше публикувано този месец в списание Cell. Хана също е съавтор на статията в Nature.

Зерницка-Гьоц, експерт по биология на стволовите клетки, казва, че една от причините да се изследват ранните етапи на развитие, е да се получи повече информация за това защо по-голямата част от човешките бременности се губят на ранен етап, а ембрионите, създадени за ин витро оплождане, не успяват да се имплантират и развият в до 70% от случаите, допълва БТА. Изследването на естественото развитие е трудно по много причини, казва тя, включително поради факта, че много малко човешки ембриони се даряват за научни цели. Съществуват и етични ограничения.

Създаването на модели на ембриони е алтернативен начин за изучаване на тези проблеми.

За да създадат синтетичните ембриони (или ембриоиди), учените комбинират ембрионални стволови клетки и два други вида стволови клетки - всички от мишки. Те използват специален вид блюдо, което позволяваше на трите вида клетки да се обединят. Въпреки че създадените от тях ембриони не са перфектни, Зерницка-Гьоц казва, че най-добрите от тях са били "неразличими" от естествените миши ембриони. Освен структурата, подобна на сърце, те развиват и структури, подобни на глава.

"Това е наистина първият модел, който позволява да се изучава развитието на мозъка в контекста на целия развиващ се миши ембрион", твърди тя.

Подобни усилия се правят от десетилетия и както Зерницка-Гьоц, така и Хана заявиха, че техните групи са работили по това изследване много години. Зерницка-Гьоц каза, че нейната група е представила изследването си в сп. Nature през ноември.