Учени свързаха оралния секс с по-нисък риск от спонтанен аборт

08 август 2019 г., 18:37
2656

Снимка: oneinchpunch / Shutterstock

Ново изследване твърди, че е открило връзка между жените, които правят орален секс със своя партньор, и по-ниския риск от пореден спонтанен аборт. Не ви виним, ако сте скептични. Звучи като някоя нескопосана шега, създадена на базата на някоя градска легенда. Всъщност обаче зад всичко това се крие интересен научен аргумент.

Учени от Университетския медицински център в Лайден (болница в Нидерландия с доста добра репутация) е събрала проби от сравнително малък брой жени (96) на възраст под 36-годишна възраст и с най-малкото три последователни и необяснени спонтанни аборти преди 20-тата седмица от бременността. Всички те са имали един и същи партньор при опитите си да забременеят. Същевременно изследователите са разполагали и с контролна група от 137 жени за сравнителен анализ, при които не е имало каквито и да било усложнения по време на бременността. Всички дами са били подканени да попълнят въпросник, свързан със здравето им, начина им на живот и сексуалното им поведение.

Учените, които публикуват изследването си в Journal of Reproductive Immunology, откриват, че 41 от 72 жени (56,9 процента), които са преживели няколко спонтанни аборта, са правили орален секс, в сравнение със 70 от 96 (72,9 процента) от контролната група. С други думи – по-малко вероятно е жените, които са имали няколко спонтанни аборти, да са практикували и орален секс.

Какво обяснява тази тенденция? Изследването не търси някакъв механизъм или причинно-следствена връзка, която да обясни резултатите. Освен това тази установена зависимост не означава, че един-единствен фактор е основната причина. Възможно е да играят роля множество други елементи (включително социален статус).

Въпреки това екипът проучва и други изследвания и открива доказателства, които предполагат, че тази зависимост вероятно е свързана с имунната система на майката. Според учените от Нидерландия оралният секс излага майката на бащините антигени в неговата семенна течност. Това помага на жените да изградят толерантност към тези антигени (като например към човешкия левкоцитен антиген), което от своя страна прави силната имунна реакция към зародиша по-малко вероятна.

Изследователите признават, че групата жени, които са тествали, е твърде малка, както и че не са открили доказателства, според които поглъщането на семенна течност в действителност води до по-малък риск от спонтанен аборт. Разбира се, те не препоръчват тази сексуална дейност. Учените обаче са категорични, че резултатите им откриват силна връзка между двете неща, която, от своя страна, предполага още изследвания по въпроса.

Източник: IFLScience

Ключови думи:
Коментари