Отслабването е вредно. Малко наднормено тегло е много по-добро за здравето, ако човек се храни балансирано, твърдят американски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".

Изследователите от Калифорнийския университет изтъкват, че вредата от наднормено тегло се преувеличава и всъщност пълните хора в действителност живеят по-дълго.

Тези със затлъстяване пък застрашават повече здравето си, когато натрапчиво се опитват да отслабнат. Обсебеността на обществото от затлъстяването е неефективна и често води до това хората да напълняват още повече, защото жадуват за забранената храна и преяждат с нея.

По-разумно е, дори и при няколко излишни килограма, менюто да е разнообразно и балансирано, а спортът и движението да са само за удоволствие.

Диетолозите основават препоръките си на анализ на данните за 350 000 души в САЩ. Те публикуват резултатите си в сп. "Nutrition Journal", като изтъкват, че хората с наднормено тегло живеят по-дълго от нормалното, по-лесно се справят с болести като диабет тип 2, заболявания на сърцето и на бъбреците.

Макар и наистина затлъстяването да увеличава опасността от сърдечносъдови и други заболявания, учените казват, че причината не в наднорменото тегло, а в обездвижването и лошото хранене.