Добра новина за всички, които се мъчат да отслабнат с диети: учени от Университета на Пенсилвания са открили спирачка на апетита в мозъка. Очевидно тази превключваща верига в малкия мозък подава сигнал за ситост. Най-интересното е, че може да потиска сигналите за глад от други центрове на апетита в мозъка и освен това се активира при диети. Ето защо учените смятат, че това може да бъде началото на нова терапия за хора, които не умеят да контролират апетита си.

Чрез функционална магнитно-резонансна томография (fMRT) екипът с ръководител Алоизиус Лоу сравнил как реагира мозъкът на импулси за храна при две групи участници. От една страна, учените изследвали пациенти, които страдали от синдрома на Прадер-Вили (СПВ) – заболяване, характеризиращо се с неутолим глад без чувство за ситост. От друга страна, те проследили как реагира мозъкът на здрави хора. Били наблюдавани съществени различия, при това не в познатите центрове на апетита, а в малкия мозък. Накрая Лоу и колегите му провели опити с мишки и установили, че и при тях биват стимулирани различни участъци на малкия мозък, което на свой ред се отразявало и на апетита им. Потискали ли се определени неврони, животните ядели повече от нормалното. И обратно, стимулацията им водела до ограничаване на количеството храна с 50 до 75 процента. При това нямало значение какво са изяли мишките. Ефектът се проявявал в еднаква степен както при калорична, така и при бедна на калории храна.

„Животните с активиран малък мозък нагодиха така обема на погълнатата храна, че като цяло приеха еднакво количество калории“, пише изследователският екип. Това доказва, че в малкия мозък изглежда се помещава неизвестен досега център за регулиране на апетита.