Учени от дъблинския Юнивърсити колидж установиха, че порция от 120 гр пълномаслено сирене или кашкавал дневно може да намали т.нар. лош холестерол (LDL-C). А това от своя страна е полезно както за сърцето, така и за кръвоносните съдове. Открития, които влизат в пряко противоречие със здравните препоръки, според които приемът на пълномаслените млечни продукти трябва да се ограничава. 

Участниците в изследването, които са хапвали порция пълномаслен кашкавал всеки ден в рамките на шест седмици, имали значително по-ниски стойности на "лошия холестерол" в сравнение с онези, консумиращи нискомаслени алтернативи.

Учените препоръчват хапваме ежедневно по 125 гр кашкавал. Според тях подобна порция няма да ни навреди. "Нужно е да спрем да мислим за продуктите като съдържание на мазнини и наситени мазнини, а да гледаме на тях като определена храна" - каза д-р Ема Фини, ръководителят на екипа.

Учените не са установили съществени разлики в теглото, нивата на инсулина и кръвната захар на участниците от различните групи.