Учен накара 4 “научни” списания да публикуват “изследване” на миди-хлорианите от Star Wars

24 юли 2017 г., 15:30
705

Миди-хлорианите са едно от най-остро критикуваните нововъведения на Лукас от Новата трилогия. Ако не знаете какво са миди-хлориани, то гледайте отново Епизод I, където те се споменават за първи път. Въпреки това идеята за миди-хлорианите датира още от преди премиерата на първия филм през 1977. Подробности за тях можете да прочетете в Уукипедия. Източник: Anton_Ivanov / Shutterstock

Явно наистина имаме нужда от редовно напомняне, че в света на академичните публикации не всички научни списания са създадени равни. Сега дойде поредното доказателство за това. За да докаже колко ниска е летвата на качеството на т.нар. “хищнически научни”* издания, водещ невроучен успя да се изгаври по невероятен начин. Той подлъга 4 различни списания да приемат за публикация напълно измислена статия, която проучва т.н. миди-хлариани, фантастична форма на живот, върху която се гради известната “сила” в сагата на филма "Междузвездни войни".

В този случай три издания директно са публикували статията, без очевидно да я прочетат или проверят. Друго, носещо авторитетното име American Journal of Medical and Biological Research, също е приело материала, но за разлика от останалите три е поискало такса от 360 долара за да го публикува.

Според невроучения, който остава анонимен под псевдонима си Neuroskeptic, абсурдът е, че на средния човек от улицата ще му отнеме около 5 минути (или по-малко), за да разбере, че статията е напълно фалшива и използва материал от култовия филм на Джордж Лукас.

Източник: Science Alert

*Изданията, в които е изпратен материалът, са наречени "хищнически", тъй като често карат изследователите да плащат такси за публикуването на собствените си изследвания. 

Коментари