Явно наистина имаме нужда от редовно напомняне, че в света на академичните публикации не всички научни списания са създадени равни. Сега дойде поредното доказателство за това. За да докаже колко ниска е летвата на качеството на т.нар. “хищнически научни”* издания, водещ невроучен успя да се изгаври по невероятен начин. Той подлъга 4 различни списания да приемат за публикация напълно измислена статия, която проучва т.н. миди-хлариани, фантастична форма на живот, върху която се гради известната “сила” в сагата на филма "Междузвездни войни".

В този случай три издания директно са публикували статията, без очевидно да я прочетат или проверят. Друго, носещо авторитетното име American Journal of Medical and Biological Research, също е приело материала, но за разлика от останалите три е поискало такса от 360 долара за да го публикува.

Според невроучения, който остава анонимен под псевдонима си Neuroskeptic, абсурдът е, че на средния човек от улицата ще му отнеме около 5 минути (или по-малко), за да разбере, че статията е напълно фалшива и използва материал от култовия филм на Джордж Лукас.

Източник: Science Alert

*Изданията, в които е изпратен материалът, са наречени "хищнически", тъй като често карат изследователите да плащат такси за публикуването на собствените си изследвания.