Интелигентните роботи са нещо прекрасно, докато не започнат да ловуват създателите си. Точно на това искат да ги научат изследователите от Института по невроинформатика към Университета на Цюрих, информира IDG.

Те са накарали робот да се държи като хищник и да преследва жертвата си – друг робот, управляван от човек. Това е постигнато със специален софтуер, който дава възможност на робота да набелязва жертвата си, да изчислява местоположението и и да извършва скок, за да я улови.

Приложенията на тази технология са доста по-безобидни, отколкото вероятно в момента си представяте. Тя трябва да даде възможност на роботите да възприемат по-добре обкръжаващата ги среда и да следват даден обект.

„Можем да си представим роботизирани куфари, които следват собствениците си на летищата“, дава пример Тоби Делбрук, професор в Института по невроинформатика. Хардуерът на робота-хищник е моделиран въз основа на членове на животинското царство – роботът използва силициева ретина, която наподобява човешкото око. Това позволява да бъде следван обект чрез отчитане на промяна в отделни пиксели, за разлика от по-бавния метод на камерите, при който се ползват цели кадри.