Трима мъже от три различни националности са носителите на Нобелова награда за постижения в областта на физиката тази година.

Американецът с японски корени Сюкуро Манабе и германецът Клаус Хаселман ще получат равни части от наградата на обща стойност 10 млн. шведски крони (близо 2 млн. лева) за „физическо моделиране на климата на Земята, количество определяне на променливостта и надеждно прогнозиране на глобалното затопляне“.

Половината от наградата на Кралската шведска академия на науките, или 5 млн. шведски крони е за италианеца Джорджо Паризи за откриването на „скрити правила“ зад на пръв поглед случайните движения на газове и течности.

„Те са положили основите на нашите познания за климата на Земята и как човечеството влияе върху него, както и са революционизирали теорията за неподредените материали и случайните процеси“, съобщават организаторите в свое изявление.

Най-възрастният сред лауретатите на тазгодишния Нобел за физика е Манабе, който в края на миналия месец е навършил 90 години и понастоящем е професор в университета Принстън. От сайта на учебното заведение става ясно, че Манабе е печелил и друга престижна награда от Швеция за откритията си в областта на климата – през 2018 г. му е присъден призът Крафоорд, основан в партньорство между Кралската шведска академия на науките и Фондация Крафоорд. Тогава печели заради „фундаментален принос за разбирането на ролята на атмосферните газове в климатичната система на Земята“.

90-годишен юбилей през октомври празнува и друг от тримата учени, спечелили Нобел за физика – Клаус Хаселман. В момента той работи в Института по метеорология „Макс Планк“ в своя роден град, Хамбург.

Паризи на свой ред е на 73 и преподава в университета „Ла Сапиенца“, в италианската столица Рим. „Джорджо Паризи е гигант, един от онези, на чиито рамене бъдещите поколения ще седнат, за да сканират хоризонта на науката и да направят следваща стъпка към знанието“, коментира ректорът на учебното заведение Антонела Полимени по повод постижението.

Източник: Мениджър Нюз