Колкото и добре да изглеждат, сешоарите за ръце изобщо не са толкова хигиенични, колкото си мислите, пише IFL Science.

Това показват резултатите от ново проучване, изследвало три вида методи за сушене и бърсане на ръце - стандартни хартиени кърпи, конвенционални сешоари за ръце и мощните сешоари за ръце от типа на популярната марка Dyson Airblade.

Оказва се, че именно тези иначе мощни и ефективни уреди са отговорни за разпръскването на 1300 пъти повече вирусни и бактериални единици, отколкото една обикновена кърпа. Обикновените сешоари също не са безобидни, но по-ограничената им мощност не позволява разпространение на бацили в такива мащаби. Нещо повече, проучването показва, че стандартната сушилня за ръце разпръсква бацили на разстояние 75 сантиметра, докато при мощните "джет сешоари" това става до цели 3 метра.

Именно Dyson Airblade се рекламира като "най-бързият и най-хигиеничен сешоар за ръце", но по всичко изглежда, че едноименната английска компания ще трябва да преосмисли маркетинговата си стратегия.

Междувременно, най-добрият начин да ограничите разпространението на микроби в какъвто и да било диаметър си остава чисто и просто доброто измиване на ръцете преди това.