Съвременните сгради, построени в райони, в които земетресенията са често явление, са снабдени с редица съоръжения, които им позволяват да издържат на силни трусове. Какво обаче би могло да се направи за старите постройки?

Преустройването им е скъп и често разрушителен процес. Именно поради тази причина Института по технологии в Карлсруе (KIT) разработва Sisma Calce – своеобразна тъкан, която се поставя по стените на сградите и им помага да издържат при земетресение, пише Mashable.

Авторите се надяват, че материалът ще направи по-старите постройки по-подготвени за силните трусове и ще намали значително щетите при тях. Sisma Calce (в превод – земетръсна вар) представлява „тъкан тип фибростъкло, която е пластична“. Нейните автори Лотар Стемпниевски и Мориц Урбан, които работят години наред, за да създадат евтин вариант за укрепване на сградите, наричат своя труд истинска иновация.

Италианската фирма за строителни материали Röfix възнамерява да комерсиализира въпросното изобретение, което укрепва стените и елиминира или намалява щетите от кратки и умерено силни трусове. Засега материалът е създаден така, че да се поставя по външната част на стени, направени от тухли или камък. Авторите му обаче твърдят, че работят по версия и за бетон и интериорни стени.