1. Какво всъщност разбираме под „витамини”?

а. Вещества, жизненоважни за организма, нужни при обмяната на веществата. Срещат се най-вече в растенията.
б. Вещества, жизненоважни за организма, нужни при обмяната на веществата. Срещат се както в животински, така и в растителни храни.
в. Вещества, жизненоважни за организма и за имунната система. Без необходимото количество витамини имунната ни защита не функционира.

2. За какво е нужен на организма витамин С?
а. Витамин С е всестранен талант: „прихваща“ агресивни кислородни съединения и подпомага образуването на важни хормони. Помага при производството на колаген и усвояването на желязото в кръвта.
б. Витамин С „прихваща“ агресивни кислородни съединения. Засилва в голяма степен имунната система. При вече съществуващи инфекции намалява продължителността на заболяването и го облекчава.
в. Витамин С „прихваща“ агресивни кислородни съединения. Затова предпазва от процесите на остаряване и удължава живота. Усилва работоспособността на организма, защото стимулира липидната обмяна.

3. Какво би трябвало да има на трапезата ви, за да задоволите нужната дневна доза от витамин В6?
а. чаша пълномаслено прясно мляко (200 мл)
б. 100 г моркови и 100 г ябълки
в. 300 г телешко филе

4. Ако сте от хората, които живеят здравословно, сигурно с удоволствие пиете плодови фрешове. Случва се със сока от моркови да ви предложат и лъжичка олио. Има ли смисъл в това?
а. Абсолютно безсмислено е. И не е вярно, че морковите съдържат много бетакаротин.
б. Има смисъл. Бетакаротинът в сока от моркови, който организмът преработва във витамин А, е маслено разтворим. Значи се нуждаем от мазнина, за да може тялото ни да го усвои.
в. Все едно е. Бетакаротинът, който е в сока от моркови, може да се усвои само с помощта на мазнини. Но мазнините, които приемаме дневно при нормално здравословно меню, са достатъчни за това.

5. Къде се съдържа най-много витамин С (в 100 г)?
а. в портокалите
б. в брюкселското зеле
в. в черните боровинки

6. Витамин D е единственият, който организмът може да произвежда сам. За това обаче му е необходима енергия от UV лъчите на Слънцето. Колко време на ден човек трябва да е навън между октомври и март, за да произведе достатъчно витамин D?
а. 15 минути разходка на ден са достатъчни – но без слънцезащитен лосион.
б. Няма нужда от разходка навън. Достатъчно е да дръпнем завесите и слънцето да влезе в стаята.
а. Слънцето през зимата е много слабо. Нужен е поне 1 час разходка за достатъчно UV светлина.

7. По време на бременността се препоръчва приемането на фолиева киселина. Защо?
а. Фолиевата киселина влияе на производството на хормони. Така може да намали риска от заболяване от диабет на бъдещата майка.
б. Фолиевата киселина подобрява процеса на делене на клетките. Ако жените я приемат преди и по време на бременността, по-рядко ще раждат бебета с отворен гръбначен стълб.
в. Фолиевата киселина помага за натрупването на калций в костите на бебето и стимулира нормалния му растеж.

8. При проучване в САЩ изследователи искали да проверят дали хапчета витамин А и бетакаротин могат да предпазят пушачи и работещи с азбест от белодробни заболявания. От 18 хил. души половината взимали таблетки, другите – не. Какъв според вас е бил резултатът?
а. Таблетките не са повлияли, защото очевидно организмът не може да употреби изкуствените витамини, концентрирани в тях. Еднакво добре или зле са се чувствали и двете групи.
б. Тези, които са взимали хапчета, са се разболявали по-малко от белодробен рак. Причината е антиоксидантното действие на витамините в организма - те се свързват със свободните радикали и така предпазват от тежката болест.
в. Проучването е трябвало да бъде прекратено. Хората от групата с витамините заболявали по-често от белодробен рак, при това с повече смъртни случаи.

9. През последните години в САЩ зачестяват отравянията с витамин В3. Предимно хора в юношеска възраст получават обриви, виене на свят и ниски нива на кръвната захар. Каква е причината?
а. На витамин В3 му се носи славата на повишаващ потентността. Засегнатите са най-вече млади мъже.
б. Засегнатите искали да се предпазят при тест за наркотици пред началника в работата. Те се надявали, че големи количества от витамина могат да „изчистят“ следите от марихуана в организма.
в. Витаминът трябвало да помогне за отслабване: в големи количества В3 намалява апетита и ускорява изгарянето на мазнини.

10. Някои майки белят ябълките на децата си, за да ги предпазят от пестициди. Други съзнателно ги поднасят с кората – иначе витамините се губят, казват те. Мит ли е или истина?
а. Съвсем вярно. Съдържанието на витамини в кората е до 7 пъти по-голямо от това в месестата част на ябълката, защото витамините се образуват с помощта на слънчевите лъчи.
б. Глупости. Кората има единствената цел да пази вътрешната част на плода от врагове като гъсеници. В нея витамините дори са по-малко.
в. В кората има толкова витамини, колкото и в месестата част. От гледна точка на витамините е все едно със или без кора се яде ябълката.

Ще намерите отговорите на следващата страница.