Течен метал, който изменя формата си както терминатора Т-1000 става реалност

Инженери в RMIT Университета в Мелбърн, Австралия, обявиха пробив в технологиите за течни метали.

Всички си спомняме съперника на Арнолд Шварценегер в култовия филм от 90-тте Терминатор 2, създадения от течен метал Т-1000 робот, изигран блестящо от Робърт Патрик. Т-1000 остана в кино историята със способността си да заема всякаква форма, благодарения на това, че целият се състоеше само от течен метал.

Е, изглежда това което е било фантастика през 90-тте, се приближава до реалността днес. Благодарение  на разработената технология за самодвижващ се течен метал с флуидни свойства. Този технологичен пробив може да даде възможност да се създадат електронни устройства, които се държат много повече като живи тъкани, отколкото като твърди метални тела.

В специален експеримент екипът от изследователи успява да създаде примитивна машина като добавя една единствена капка от течен метал към вода и след това променя химичните свойства на водата за да накара метала да промени формата си.

“Като използвахме това откритие ние успяхме да създадем движещи се обекти, превключватели и помпи, които могат да оперират автономно – самодвижещи се течни метали, задвижвани от структурата на обкръжаващата ги течност,” казва ръководителя на проекта, Д-р Кулош Калантар-Задех.

“Може би ще стане възможно, благодарение на откритието на тази технология, да се създадат 3 измерни хуманоиди от течен метал по поръчка, точно както Т-1000 терминатора.”

Източник: Unexplained Mysteries