Науката за пореден път доказа нещо, което знаем от бабите си: здравето на бъдещата майка по време на бременността сериозно влияе върху физическото и психическо състояние на бебето. Изследване, цитирано от списание „Тайм”, сочи, че от значение са и нейните килограми. 

Изследването обхваща 921 бебета, родени преди седмия месец и с по-ниско тегло от нормалното. При 11% от тях на възраст от две годинки са наблюдавани когнитивни проблеми. Рискът от развитие на такива проблеми се оказал двойно по-голям при деца, чийто майки са били с наднормено тегло (с индекс телесна маса над 30), преди да забременеят.

„Когато става въпрос за мозъчното развитие на бебето, всичко е важно – дори и факторите преди забременяването. Всяка промяна към по-здравословен начин на живот може да подобри шансовете да имаме здраво дете”, казва ръководителят на изследването д-р Дженифър Хелдерман, преподавател по педиатрия в университета „Уейк Форест”.

Учените все още не са изяснили механизма, по който теглото на жената преди бременността влияе върху мозъка на бебето. Една от хипотезите е свързана с реакцията на организма при възпаления, която е по-силна при хората със затлъстяване. Проучвания сочат, че засилената имунна реакция при възпаления може да има неблагоприятен ефект върху мозъка, включително и този на бебето.

„Не казваме, че отслабването и поддържането на здравословно тегло са нещо лесно, но майките, които искат да направят всичко възможно за здрава бременност и здраво бебе, трябва да насочат усилията си и в тази област”, казва д-р Хелдерман.