Много мъже над 40 имат понижено желание за секс, но това може да се повлияе от светлинна терапия, подобна на тази, която се използва за лечение на сезонно афективно разстройство. Учени от Университета на Сиена, Италия, откриха, че терапията с ярка светлина е успешен начин за повишаване на равнището на тестостерон, което води до повече сексуално желание и удоволствие.

Либидото варира в зависимост от възрастта и много фактори, сред които стрес, тревожност, депресия и дори смяната на сезоните. Промените в сексуалното желание през различните сезони карат учените да предположат, че светлината може да оказва влияние върху него. Изследването е проведено с 38 мъже, оплакващи се от нарушения в либидото и сексуалната възбудимост.

Резултатите показват, че нивата на тестостерон при участниците се повишават след редовна (по 30 минути всяка сутрин) терапия с т.нар. „светлинна кутия“, използвана за лечение на сезонно афективните разстройства. Тези резултати са сравнени с контролна група, която също получава подобна терапия, но с много по-слаба светлина.

След две седмици мъжете в групата, получавала активна светлинна терапия, са докладвали значително по-висока сексуална удовлетвореност в сравнение с мъжете от контролната група.

„Преди терапията и двете групи определяха нивото си на сексуално удовлетворение средно като 2 точки по скала от 10, но след лечението групата, изложена на ярка светлина достига резултат от средно 6,3 – повече от тройно увеличение по скалата“ – казва проф. Фаджолини, водещият автор на изследването. „За сравнение, резултатът на контролната група беше средно 2,7.“

Повишеното сексуално удовлетворение кореспондира с повишените нива на тестостерон, обяснява Фаджолини. В Северното полукълбо равнищата на тестостерон в организма спадат естествено през месеците от ноември до април и се покачват постепенно през пролетта и лятото, като достигат своя пик през октомври. Светлинната кутия имитира това, което прави природата. „Все още обаче не сме стигнали до етапа, в който можем да препоръчаме това като клинично лечение“ – предупреждават учените.

 Източник: Healthiestblog