Учени от университета в Хелзинки установиха, че продукти като суровите яйца, слънчогледови семки и грах, които са богати на аминокиселината L-цистеин, могат значително да намалят симптомите на махмурлука, твърдят финландски учени.

Изследователите достигат до това заключение, след като провеждат експеримент с доброволци с признаци на махмурлук, разделени на 2 групи.

Едната група получава таблетки L-цистеин, а другата - плацебо. Количеството алкохол, който участниците изпили в рамките на три часа, бил равен на 1,5 грама на килограм тегло.

Проучването показало връзката между L-цистеина и снижаването на симптомите на махмурлука. Оказало се, че аминокиселината намалява главоболието, усещането за гадене, стреса и тревогата.

Подчертава се, че това е първото изследване в света, в което се открива, че проста аминокиселина като L-цистеина намалява симптомите на махмурлука.