Хората, които страдат от депресия, намират за много трудно да разграничат сходни спомени, установи ново изследване. Възможно е за страдащите от депресивно разстройство да си спомнят кой им е казал преди време какво и къде, или изобщо какво е станало. И колкото повече са депресирани хората, толкова повече те изглежда забравят детайлите, които помагат да се разграничат едни спомени от други.

Причината може да е липсата на нови мозъчни клетки в хипокампуса, област в мозъка, която е ключова за паметта и формирането на спомените. Но въпреки това казусът не е общ и генерален проблем с паметта, както може да звучи. Проф. Брок Кирван, съавтор на изследването, обяснява:

За целта на екипа участниците бяха помолени да разгледат серии от обекти на компютърен екран. Някои от обектите са били виждани преди по време на теста, други са били сходни, а трети са били изцяло нови обекти. Резултатите са показали, че колкото по-силно е било депресивното разстройство, от което са страдали някои от участниците, толкова по-трудно е било за тях да разграничат сходни обекти. С други думи, те са смесвали сходни спомени, въпреки, че не са имали проблем с разграничаването на нови обекти от предишни, които вече са били виждали.

Това показва, че случаят не е генерален проблем с паметта.”Те нямат амнезия, на тях просто им липсват детайли”, коментира проф Кирван.”Съществуват две области в мозъка, където се генерират нови мозъчни клетки. Едната е в хипокампуса, който отговаря за паметта. Оказва се, че растежът е намален в случаи на депресия”.

Psy Blog