Как изглежда едно примерно меню?

Обикновено в средиземноморската диета се включват три хранения дневно:

  • Закуска: кисело мляко с пресни плодове, овесени ядки и семена;
  • Обяд: сьомга с гръцка салата (фета сирене, домати, маслини, краставици и лук);
  • Вечеря: постна лазаня с леща и гарнитура от сотирани зеленчуци.

Предимства на средиземноморската диета

  •  Сравнително лесна за спазване поради големия избор на храни;
  •  Няма строги правила за изключване на цели групи храни;
  •  Осигурява сравнително висок прием на витамини, минерали, антиоксиданти, фибри и други важни хранителни вещества;
  •  Зехтинът, сьомгата и ядките в диетата набавят полезните за сърцетомононенаситени мазнини и омега 3 мастни киселини;
  •  Пълнозърнестите храни, както и пресните плодове и зеленчуци обикновено отнемат повече време за храносмилане, което предотвратява резки пикове и спадове в кръвната захар;
  •  На практика в диетата липсва прием на бяла захар, трансмазнини и рафинирани храни;
  •  Ползите за здравето й са добре документирани от редица научни изследвания – диетата намалява риска от сърдечни заболявания, диабет тип 2, Алцхаймер, Паркинсон и др.

Недостатъци на диетата

  •  Не се казва нищо за големината на порциите, а се споменават единствено думи като „умерен прием“;
  •  Приемът на протеин е нисък (около 15%), което не я прави подходяща в съчетание със силови тренировки;
  •  Ниската консумация на червено месо и яйца може да доведе до недостиг на хранителни вещества (например, желязо и холин);
  •  Ядките, зехтинът, пресните плодове и зеленчуци, рибата и морските дарове са сравнително скъпи за българския стандарт.

Какво е моето мнение?

Трябва да си призная, че харесвам средиземноморския начин на хранене. Повечето храни в диетата са едновременно вкусни и здравословни – какво по-хубаво от това! Другото, което харесвам в нея е, че се набляга на това какво ТРЯБВА да ядете, вместо на това от какво трябва да се лишите.