Учените откриха уникален протеин, който разкрива присъствието на неактивните ХИВ вируси в тялото.

Намирането на тези скрити “запаси” от вируса се изплъзваше на учените в продължение на десетилетия. Сега, с присиствието на новите резултати, откриването на окончателно лекарство срещу синдрома може да се ускори.

Благодарение на модерните антиретровирусни терапии за много хора ХИВ вирусът вече не е смъртоносната присъда, която беше някога. Но науката все още няма сигурен начин да изчисти вируса от организма напълно.

Лекарствата могат да държат вируса под контрол, но за съжаление той има сериозно оръжие: спотаява се в скрити резервоари на имунната система и там стои в спящо състояние, докато условията станат подходящи за събуждането му.  Тези резервоари са дълго живеещите имунни клетки, известни като почиващи Т-клетки. Тъй като вирусът “отвлича”  тези клетки и интегрира своя генетичен материал в ДНК на пациента това прави резервоарните Т-клетки изключително трудни за откриване.

Поради тази причина хората, заразени с вируса, трябва да прекарат целия си живот на скъпоструваща лекарствена терапия, защото вирусът може да се появи отново в рамките на само две седмици, след спирането на терапията.

Сега екип от френски учени е успял да намери биомаркер, който съществува само на повърхността на Т клетките, които съдържат латентния вирус.

“От 1996 година мечтата ни беше да убием тези коварни криещи се клетки, но не можехме, защото нямахме начин да ги идентифицираме. Сега вече имаме,” коментира виролога Монсеф Бенкирейн от университета в Монпелие. 

 Източник: Science Alert