През последното десетилетие учените твърдяха, че една от основната причина да спим е, че по този начин мозъкът ни има възможност да се освободи от токсините. Ново проучване, ръководено от учени от Британския институт за изследване на деменцията (UK DRI) към Имперския колеж в Лондон, обаче показва, че това може да не е вярно.

Като измерват изчистването на токсините и движението на течностите в мозъка на мишки те показват, че то е значително намалено по време на сън и под анестезия.

Изследователите използват флуоресцентно багрило, като наблюдават колко бързо се придвижва от една област на мозъка към друга и се изчиства от мозъка. Това им позволява да измерят директно скоростта, с която се изчиства от мозъка. Те установяват, че изчистването на боята е намалено с около 30 % при спящите мишки и с 50 % при онези, които са били под упойка, в сравнение с гризачите, които са били държани в будно състояние.

Преди това водещата теория беше, че сънят подобрява изчистването на токсините от мозъка, което става чрез глимфатичната система (механизъм, който отмива отпадъците от централната нервна система). Това обаче никога не е било категорично потвърдено, а предишните изследвания са разчитали на косвени методи за измерване на потока на течности през мозъка.

Хистологичните данни потвърждават, че изчистването на мозъка от токсините намалява по време на сън или под упойка. Източник: Nature Neuroscience (2024). DOI: 10.1038/s41593-024-01638-y

Според изследователите последните открития са изненадващи и сега е необходима допълнителна работа, за да се разбере какво точно се случва и защо.

Професор Ник Франкс, професор по биофизика и анестетика в Имперския колеж в Лондон и съавтор на изследването, заявява: "В нашата сфера се акцентира до такава степен върху идеята, че прочистването е една от основните причини за съня, че бяхме особено изненадани да наблюдаваме обратното в нашите резултати. Установихме, че скоростта на изчистване на багрилото от мозъка е значително намалена при животни, които са заспали или са под упойка.“

"Засега не знаем какво е това състояние, което забавя отстраняването на молекулите от мозъка. Следващата стъпка в нашите изследвания ще бъде да се опитаме да разберем защо това се случва."

Размерът на молекулите може да повлияе на това колко бързо се придвижват през мозъка, а някои съединения се изчистват чрез различни системи. Ето защо все още не е потвърдена степента, в която откритията могат да бъдат обобщени.

Професор Бил Уиздън, който временно изпълнява длъжността директор на британския Институт за изследване на деменцията към Империума и съавтор на изследването, обяснява: "Въпреки че показахме, че изчистването на токсините може да не е основната причина, поради която спим, не може да се оспори, че сънят е важен.“

"Нарушенията в съня са често срещан симптом при хората, живеещи с деменция, но все още не знаем дали това е последица или водещ фактор за развитието на болестта. Възможно е добрият сън да спомага за намаляване на риска от деменция по причини, различни от изчистването на токсините.“

"Другата страна на нашето проучване е, че показахме, че изчистването на мозъка е много ефективно по време на будно състояние. Като цяло будността, активността и физическите упражнения могат да доведат до по-ефективно изчистване на мозъка от токсините."

По-нататък изследователите имат за цел да разкрият как сънят намалява изчистването на токсините от мозъка при мишките и да проучат дали техните открития са приложими при хората.

Изследването е публикувано в Nature Neuroscience.

Източник: Medical Xpress