Вероятно някога сте чували за скандалната серия от експерименти, която стига до заключението, че повечето доброволци са готови да навредят на друг човек, ако авторитетна фигура им каже да го направят. Проведени от американския социален психолог Стенли Милграм те стартират през 1961 г. и се превръщат в едни от най-известните психологически експерименти на всички времена.

50 години по-късно, екип от изследователи в Полша решава да ги проведе в съвременен вариант и открива, че резултатите остават същите.

„Слез като научават за експериментите на Милграм, голямото мнозинство от хората твърдят „Никога не бих постъпил по подобен начин“ – казва един от психолозите, Томас Гжиб от Университета за социални и хуманитарни науки (SWPS) във Варшава, Полша.

„Нашето изследване, за пореден път илюстрира огромната сила на ситуацията, в която са поставени хората и колко лесно могат да приемат да се съгласят с неща, които не одобряват.“

Милграм започва експериментите си през юли 1961 г., три месеца след началото на процеса срещу нацисткия военнопрестъпник Адолф Айхман.

Милграм търси отговор на въпроса как е възможно Айхман и милионите му съучастници в Холокоста да се оправдават с факта, че „просто са изпълнявали заповеди“.

За да изследва това, той конструира експеримент, в който доброволци, следващи указанията на авторитетния ръководител на експеримента, трябва да пускат електрошокове на човек в съседната стая, когото чуват, но не могат да видят, всеки път, когато даде погрешен отговор.

Има 30 различни бутона с отбелязан на тях различен волтаж. Доколкото участниците са наясно, шоковете започват от безвредни до такива, за които участниците са предупредени, че могат да доведат до тежки последствия.

Това, което участниците не знаят, е, че машината не прави нищо друго, освен да издава плашещи звукови и светлинни ефекти, а човекът в другата стая е вътрешно лице, професионален актьор, който пищи, сякаш се превива от болка.

Доброволците вярват, че всъщност нараняват човека, но са инструктирани от експериментатора, че трябва да продължават, защото това е изключително важно за експеримента.