Компанията Perfect Day от Калифорния създаде мляко в лабораторни условия без помощта на крави. По този начин жестокостта към животните е сведена до нула, а напитката съдържа всички важни питателни вещества. Нещо повече – това клетъчно мляко може и да се появи скоро на пазара.

Perfect Day вече разполага с продукти, за които твърди, че са добри точно толкова, колкото оригинала, включително създаден в лабораторни условия сладолед и кисело мляко, които вече продават в различни магазини в САЩ в желанието си да се преборят с различните проблеми, свързани с благосъстоянието и околната среда в млечните ферми.

Клетъчното мляко се появява в момент на безпрецедентни иновации в сферата на хранителната индустрия. Технологията за създаване на клетъчно месо се развива с впечатляващи скорости – пилешко, създадено в лаборатории, вече се продава в Сингапур, а ресторанти от висок клас в Тел Авив сервират клетъчно месо. На фона на факта, че наредби на Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ разрешават месото да навлезе на пазара, а производителите увеличават своя производителен капацитет, малко по малко все повече клетъчните животински продукти ще започнат да се появяват на пазара.

Що се отнася до Perfect Day, фокусът на компанията пада върху млечните продукти. Не е тайна, че млякото е изключително трудно за имитация – то съдържа коктейл от протеини и мазнини, които лабораториите постоянно се мъчат да пресъздадат по изкуствен път. Въпреки тези предизвикателства, Perfect Day са категорични – техните продукти не са млечни алтернативи, те са мляко.

За да създаде млякото, компанията  прибягва до изпитаните методи за производство на протеини в лабораторни условия. Те взимат гени от крави (извлечени по напълно безболезнен начин чрез тампони) и ги съчетават с гъби. Гъбите растат бързо, доказали са се през годините, че са безопасни, и са особено добри в производството на животински протеини – ето защо те са идеалният избор за създаването на мляко без крава. Perfect Day произвежда огромни количества мляко изключително бързо благодарение на гигантски казани за ферментация, пълни с гъби, произвеждащи млечни протеини. Най-хубавото в случая е, че крайният продукт е без лактоза и без  холестерол.

Бихте ли консумирали подобен продукт?

Източник: IFLScience