Всеки човек съдържа почти толкова бактерии, колкото и телесни клетки. Ето защо не е изненадващо, че пробиотичните храни, като кимчи, кисело зеле и определени видове кисело мляко, придобиха толкова широка популярност. За щастие за онези от вас, които не си падат по ферментирало зеле, ново изследване показва, че пиенето на една силна бира на ден също би могло да спомогне за поддържането на здравословна флора от бактерии в храносмилателната ви система.

По време на събитие, организирано от производителя на пробиотични напитки Yakult, Ерик Класен от Амстердамския университет представи своето ново изследване върху бирата и обясни как определени брандове съдържат голям брой полезни микроорганизми.

Докато повечето бири преминават само през един процес на ферментация, някои от по-силните белгийски напитки ферментират два пъти, за да могат да разградят повече от захарите в растителния материал и да ги превърнат в алкохол. За разлика от първия процес по ферментация, вторият обикновено използва вид квас, която произвежда киселини. Именно тези киселини унищожават много от бактериите, причиняващи различни заболявания.

Всеки път, когато човек изпие една от тези бири, той укрепва своята армия от микроскопични защитници с милиони от тези борещи патогените алкохолни микроби. Да, положителният ефект върху организма на пиещия е очевиден, но Класен подчертава, че ключът към всичко е в умерената консумация.

„В големи количества алкохолът вреди на храносмилателната система. Ако обаче пиете само по една от тези бири всеки ден, ще може да се възползвате от положителните им качества“, казва Класен.

Предишни изследвания показаха, че редовната консумация на алкохол вреди на бактериите в храносмилателната система, което от своя страна води до анормален състав на чревната флора.

Важно е също така да отбележим, че въпреки множеството твърдения за ползите от пробиотичните храни, все още не разполагаме с достатъчно доказателства, които да ги подкрепят. Повечето пробиотици съдържат бактерии, които принадлежат към групите Lactobacillus или Bifidobacterium, Смята се, че тези микроби могат да повлияят благоприятно на всякакви проблеми – от диария до екзема. Въпреки това изследователите не знаят коя точно бактерия за какво помага.