Силата, която придърпва обектите надолу, причинена от гравитацията, може да бъде основен виновник за прогресивната загуба на коса при мъжете, твърди ново изследване, цитирано от PopSci.

Ефектът на гравитацията може да обясни парадоксалното влияние на тестостерона при мъжкото оплешивяване.

Тази по-различна "теория на гравитацията" е създадена от учени в Анкара, които се опитват да обяснят някои интересни наблюдения, свързани с със зараждането и развитието на плешивостта при мъжете.

Плешивите части на скалпа показват засилено наличие на силна форма на тестостерон, наречена дихидротестостерон, а от своя страна лекарствата, които блокират превръщането на обикновения тестостерон в дихидротестостерон могат да забавят загубата на коса.

Дихидротестостеронът в скалпа води до изтъняване на космите, докато в същото време появата му в други части на тялото като слабините или подмишниците всъщност прави космите по-силни.

Турските учени вярват, че при младите хора скалпът има достатъчно мастна тъкан под кожата и може да се поддържа добре хидратиран, което намалява напрежението върху космите. С напредването на възрастта обаче кожната мазнина става по-тънка и напрежението се повишава. При мъжете тестостеронът е главният виновник за изтъняването на мазнината докато при жените естрогенът го предотвратява.

Стареенето и промените, свързани с тестостерона създават порочен кръг, който води до загуба на коса така, че космите трябва да се борят срещу по-високото напрежение, което ги дърпа надолу.  С годините организмът се нуждае от все повече тестостерон в скалпа и това става трудно за постигане.