Шизофренията се влияе добре от никотина

01 февруари 2017 г., 17:10
1971

hurricanehank / Shutterstock

До болка познатият никотин може да повлияе благоприятно на шизофренията, биполярното разстройство, разстройството с намаляване на вниманието и хиперактивност, както и други психически заболявания, разкри ново изследване.

Оказва се, че никотинът може да нормализира мозъчните връзки, които са прекъснати при шизофренията.

Този резултат може да обясни, защо често страдащи от шизофрения пушат толкова усилено. Статистиката показва, че около 90% от страдащите от шизофрения са пушачи.

Този процент е значителен в сравнение със стандартните 20% от цялото население и 50% пушачи сред хората с различни психически заболявания.

Резултатите от изследването може да доведат до нов тип лечение на шизофрения и други психически разстройства, които да не са пристрастяващи.

“Нашите резултати осигуряват убедително биологично доказателство, че специфични генетични вариации допринасят за повишаване на риска от шизофрения, определят механизма, който е отговорен за това и подкрепят хипотезата, че никотинът подобрява дефицита,” обяснява д-р Стицел, един от авторите на изследването.

Изследването е било проведено върху лабораторни мишки, които чрез генно инженерство са придобили характеристики на шизофрения.

След като им е бил даван никотин тяхната мозъчна активност се е повишила до нормални нива в рамките на една седмица. 

Източник: Psy Blog

Коментари