Известни художници като Леонардо да Винчи, Сандро Ботичели и други творци от епохата на Ренесанса вероятно са експериментирали, като са смесвали своите маслени бои с жълтък. По този начин картините са успявали да устоят по-добре на влажността на въздуха и съответно не са се сбръчквали и пожълтявали, твърдят учени.

Изследванията, посветени на навиците на майсторите на четката „могат да подобрят опазването на безценните произведения на изкуството“, сочи изследване, публикувано в Nature Communications.

Предишни проучвания са откривали останки от протеини в шедьоврите, но сегашното показва, че включването на яйца вероятно е било умишлено.

Сега експертите откриват, че добавянето на яйца към маслените картини „действа като антиоксидант” и забавя началото на втърдяването. С други думи, тази комбинация пречи на разграждането на боята.

"Има много малко писмени източници по този въпрос и досега не е извършено научно изследване, което да проучи темата толкова задълбочено", казва пред CNN авторът на изследването Офели Ранке от Института по машиностроене и механика към Технологичния институт в Карлсруе, Германия.

"Резултатите ни показват, че дори с много малко количество яйчен жълтък може да предизвика една невероятна промяна в свойствата на маслената боя, което показва как тя може да е била полезна за художниците."

При изследването на ефекта от използването на протеини от яйчен жълтък в маслените бои учените установяват, че тази съставка потиска абсорбирането на вода в боята във влажна среда. Освен това предотвратява и пожълтяването, и набръчкването на картината в процеса ѝ на изсъхване - "проблем, с който се е сблъсквал дори Леонардо да Винчи", установява проучването.

Художниците "ни дадоха възможност да се възхищаваме на техните шедьоври и днес", се казва още в изследването.

Източник: Business Insider