Екстракт от екзотичната подправка шафран e сигурна и природна алтернатива на фармацевтичните антидепресанти при леки до умерени случаи на депресия, откри скорошно изследване.

Оказва се, че шафранът има по-малко странични ефекти и в някои случаи е не по-малко ефективен.

Заключенията на учените са дошли, след като са анализирали внимателно шест отделни изследвания, които са осигурили данни за 230 клинично депресирани пациенти.

Използването на шафран като антидепресант е било сравнено с известните антидепресанти прозак и тофранил.

“Шафранът е бил подложен на сериозен брой много добре планирани и проведени научни изследвания, които са проучили неговите антидепресантни свойства, и общо взето всички те са заключили, че той е значително ефективен”, обяснява д-р Лопрести, водещият учен на изследването.

Както е добре известно, класическите антидепресанти могат да предизвикат широк спектър от странични ефекти като например:

- Сънливост;

- Запек;

- Сексуални проблеми.

Шафранът не е бил свързан с нито един от тези множество странични ефекти, като единственият, който е бил наблюдаван в малък брой от случаи са, били слаби храносмилателни проблеми.

Все още не се знае как работи шафранът, но е много вероятни антидепресантното му действие да се дължи на неговия антиоксидиращ ефект. 

Източник: Psy Blog