Добавянето на селен към храненето предпазва от затлъстяване и води до дълголетие. Това сочат изследвания на специалисти от Фондация Орентрайх за насърчаване на науката в Колд Спринг, Ню Йорк, предава Medical Xpress.

Доказано е при редица организми, включително и при бозайници, че ограничаването на приема на аминокиселините метионин, потенциално би могло да удължи продължителността на живота. Новите проучвания показват, че това важи в пълна сила и при хората и се постига чрез спазване на вегански режим на хранене. Разбира се, той не е по вкуса на всеки.

Ето защо специалистите, ръководени от откритието, че контролът върху аминокиселината води до намаляване на количеството на хормона IGF-1, който контролира енергията, решиха да потърсят начин да постигнат този ефект без ограничения в храненето. Предишни изследвания показаха, че добавката на селен намалява нивата на IGF-1 при плъхове. Освен при мишки, учените са изследвали въздействието на селена и върху дрожди.

При животните опитите показали, че селенът пречи на затлъстяването. При тестовете с дрожди се оказало, че селенът увеличава с 62 на сто хронологичната продължителност на живота им и с девет поколения - размножителната им способност.

"Една от основните цели на изследването на стареенето е да се открият прости начини за удължаване на човешкия живот", казва Джей Джонсън, един от участниците в проучването. "Ние открихме доказателства, че краткосрочното добавяне на органични или неорганични източници на селен дава множество здравни предимства при мишки, най-значимо от които е предотвратяване на затлъстяване вследствие на храненето. Дългосрочно очакваме, че ефектът ще е предотвратяване на болести на стареенето и удължаване на живота при мишки. Надяваме се, че наблюденията ни върху гризачи ще са валидни и при хората", каза той.