Не е изненадващо, че след 40-тата седмица повечето бременни жени вече нямат търпение бебенцето да излезе на бял свят. Предлагат се най-различни „решения“, които да го "раздвижат" – нежни упражнения, пикантни храни и дори стимулация на зърната. Друго много често предложение е правенето на секс – но дали това в действителност работи?

Екип от учени, ръководен от Неаполския университет „Федерико Втори“ реши да провери посредством първия въобще мета анализ на този въпрос. Изследователите попадат едва на три проучвания, които са били достатъчно добри за анализ – те включват информация за 1483 бременни жени с едно дете.

В две от тези проучвания някои жени били подканени да правят секс колкото се може по-често, докато при други нямало никакви ограничения или изисквания – те можели да правят секс колкото често искат (или дори да се въздържат от подобни занимания в спалнята, ако решат).

Съществуват различни предположения защо сексът би могъл да задейства родилните мъки. Оргазмът например може да стимулира контракциите на матката (както и отделянето на окситоцин – хормонът на любовта). Някои дори смятат, че семенната течност спомага за разтварянето на шийката на матката.

Въпреки тези теории обаче изследователите, отговорни за новото изследване, не откриват каквито и да било конкретни доказателства, че правенето на секс в края на термина или по-късно може да доведе до раждане. Въпреки това те изтъкват, че сексът по време на бременност не е лоша идея (стига бременността да е нисък рисков фактор и без усложнения от типа на плацента превия). Откритията им са публикувани в Journal of Sexual Medicine.

Екипът признава, че са необходими още проучвания, които да потвърдят откритията им и да определят дали конкретни аспекти на секса (например дълбочината на проникването, използването на презерватив, достигането на жената до оргазъм) могат да предизвикат родилни мъки.

Анализирането на влиянието на семенната течност също е не по-малко интересно. Така например какво количество простагландини съдържа тя? Това са биологично активни ейкозаноиди от групата на липидите, които се срещат в много от човешките тъкани и които лекарите използват, за да задействат процесите по раждане. Може би семенна течност с високи нива на простагландини може да има същия ефект? Не знаем, нужни са още проучвания.

Междувременно обаче изследователите твърдят, че контракциите, предизвикани от оргазъм по време на мастурбация, са много по-силни, отколкото при секс с проникване.

“Въпреки че не се възприема за полово сношение, мастурбацията е ключов елемент от сексуалния контакт – пишат учените. – Тя вероятно е добър начин в случаите, в които искате да задействате някои от същите физически реакции, асоциирани с половото сношение – например оргазъм и отделянето на окситоцин – без необходимостта от партньор и без да се притеснявате, че можете да навредите на зародиша. Разбира се, без очевидните механични и биохимични аспекти от стимулацията с пенис.“

Източник: New Scientist