Лекарите обикновено препоръчват на партньорите да възобновят сексуалните си отношения не по-рано от шест седмици след раждането на бебето. За това има напълно обективни причини: трябва време, за да се възстанови изгубеният баланс в организма на младата майка, пише parents.ru.

За какво става дума? Нина Улянова, акушер-гинеколог, кандидат на медицинските науки, завеждаща родилното отделение на клиника за акушерство и гинекология, обяснява:

"В течение на 6 седмици след раждането матката постепенно се смалява, докато придобие предишния си размер. Това време е необходимо и за да заздравее мекият родов канал (шийката на матката, вагиналната стена, перинеума), ако те са били травмирани по време на раждането. Трябва време и за да спре отделянето на секрети от гениталния тракт.

Броят им постепенно ще намалява, и през последната седмица от възстановяването те ще напомнят на края на менструационен цикъл. Обикновено, този етап при младите майки приключва в рамките на един месец, а след раждане със секцио 1-2 седмици по-рано. Продължителността на този възстановителен период не зависи от това дали жената кърми бебето, или не.

Ако кърмите, следете състоянието на млечните жлези: понякога през напуканите зърна или чрез кръвта прониква инфекция и започва възпаление - мастит. Първите симптоми за него са висока температура (от 38,5 °С и нагоре), болки в гърдите, зачервяване. При наличие на тези признаци веднага отидете на лекар. За щастие, понякога това състояние е причинено от резкия прилив на мляко, когато гърдата не може да се справи с това внезапно изобилие."

Планирайте:

Посещение при гинеколог месец и половина-два след раждането.

Той ще ви прегледа и, ако е нужно, ще ви види с ултразвук. Това изследване обикновено се назначава на жени, които са претърпели операция: лекарят трябва да се увери, че с шевовете на матката всичко е наред.