Майките, които пушат цигари по време на бременност (дори и една на ден) удвояват риска от внезапна смърт на своето дете през първите 12 месеца от живота му, сочи ново изследване, публикувано в Pediatrics.

Жените, които пушат средно между 1 и 20 цигари на ден, увеличават риска с 0,07 процента с всяка следваща цигара. Но дори и онези, които са пушели преди бременността, също увеличават риска от т.нар. Синдром на внезапната детска смърт, който се случва по необясними причини при деца, които все още не са навършили 1 годинка.

За да разберат как точно пушенето на майката е свързано със смъртните случаи, причинени от този синдром, изследователите анализират данни, събрани от Центъра за контрол и превенция на заболяванията и посветени на бременни жени пушачки, които са родили между 2007 и 2011 г. От 20-те милиона раждания, при малко над 19 000 е настъпил въпросният синдром.  

Жените, които са намалили цигарите преди третия триместър, са свели риска с 12 процента. Онези пък, които напълно са ги отказали – с цели 23 процента. От друга страна, майките, които са пушели три месеца преди да забременеят, но са ги отказали в първия триместър, са продължавали да излагат детето си на висок риск от този синдром в сравнение с непушачите.


Източник: Pediatrics

“Най-важното нещо, което жените трябва да разберат в случая е, че отказването на цигарите преди и по време на бременността, довежда до най-голям шанс за редуциране на риска от Синдром на внезапната детска смърт – коментира Татяна Андерсън, главен ръководител на проучването. – Бременните, които не са способни да спрат цигарите изцяло, пък трябва да знаят, че всяка една цигара, от която се откажат, ще намали този риск.“

Авторите на изследването не уточняват, че то не взима предвид пасивното пушене. Все пак те са категорични, че пушенето на майката е пряко свързано със Синдрома на внезапната детска смърт.

Източник: IFLScience