Гените са много важни, но продължителността на човешкия живот зависи не само от тях. Начинът на живот, правилното хранене и редица други фактори понякога се оказват определящият фактор за дълголетието, пише ABC Fact. Ето няколко проверени теории как можем да "излъжем" годините.

Хапвайте по-малко, живейте по-дълго.

Преди почти тридесет години две независими групи от учени от Националния център за изследване на примати в Уисконсин и Националния институт по стареене в Дикерсън (САЩ) стартирали сходни експерименти. Те започнали да хранят примати с нискокалорични храни. Резултатите, получени след две десетилетия наблюдения показват, че нискокалоричната диета в зряла възраст позволява достигане на по-висока напреднала възраст, по-малка вероятност от заболявания като диабет, рак и др. Средно тези примати са живели с две до четири години по-дълго от останалите в контролните групи. Някои от тях дори надхвърлили с около един и половина пъти  очакваната продължителност на живота, характерна за тези примати. 

Изследователите предполагат, че тези резултати могат да бъдат приложени и върху хора. 

Терапевтично гладуване

Учени от Харвардското училище по обществено здраве в Бостън (САЩ), препоръчват периодично гладуване. Според скорошно проучване, временният отказ от храна подобрява процесите на енергиен метаболизъм в клетките и позволява по-дълго поддържане на добра форма. С други думи, редовното кратко гладуване забавя стареенето. Една от причините за бързото стареене е нарушение в работата на митохондриите, отговорни за протичането на енергията в клетките. С течение на времето митохондриалните мрежи се изменят и започват да произвеждат свободни радикали, които отравят клетките и нарушават метаболизма.

Ако периодично намаляваме броя на поетите калориите, митохондриите ще могат да работят по-дълго в правилен режим, което от своя страна ще забави промените, свързани със стареенето (защото клетките няма да страдат от действието на свободните радикали) и ще увеличат продължителността на живота.

Прочетете целия материал на сайта на Мениджър Нюз.