Учени се натъкнаха на невиждана досега връзка между нашата имунна система и активирането на клетките, водещо до отхвърлянето на трансплантиран орган. 

Откритието ще спомогне за създаването на нови форми на лечение, които могат да предотвратят имунните реакции срещу животоспасяващи трансплантации. Нещо повече - по този начин тялото няма да се излага на риск от инфекции или рак. 

Изследователи от Питсбъргския университет изолират рецептор от клетките на костния мозък, наречен SIRPα - сигнален регулиращ протеин алфа. Той е отговорен за изпращането на лимфоцитите, които атакуват и унищожават чуждите клетки. Казано по-простичко - когато вземем клетки от чуждо тяло и го поставим в нашето, белите кръвни телца ги възприемат за "нашественици". Съответно - започват да се опитват да ги разрушат.  Както и сами можете да предположите, това значително затруднява трансплантациите. Подуването и треската, които настъпват вследствие на имунната реакция, също не са особено приятни. 

Изследователите смятат обаче, че ако напаснат по-добре гените SIRPα между донора и приемника, имунната система няма да откликва толкова яростно и трансплантирането на органи ще стане заначително по-лесно и безопасно. Това видео ще ви покаже как би трябвало да работи този процес.

Научният труд е публикуван в Science Immunology.

Източник: Science Alert