Нощните смени със сигурност са враг на вътрешния ни часовник. Продължителната работа нощно време се свързва с диабет от втори тип, сърдечни удари и рак. До този извод стигат учени от изследователския център "Стийп" в Съри, които смятат, че нощното натоварване причинява стрес на най-дълбоко молекулярно ниво.

Според експертите мащабите на това стресово натоварване, скоростта с която се разпространява и уврежданията, които може да причини, определено са изненадващи

Човешкото тяло има свой собствен естествен ритъм на работа и телесният часовник е настроен така, че да очаква сън през нощта и да бъде активен през деня. Затова натоварването след залез слънце има сериозни ефекти върху тялото и променя много неща - от хормони и телесна температура до настроение и функциониране на мозъка. Според учените от "Стийп" продължителната работа през нощта води до объркване в ритъма на повече от 97 процента от гените. Това обяснява защо се чувстваме толкова отпаднали след рязка смяна на часовата зона, но ако натоварването продължава дълго време, резултатите могат да са значително по-сериозни.

"Все едно, че живеете в къща и във всяка стая има часовник, който показва различно време. Това неминуемо води до хаос навсякъде", прави удачно сравнение проф. Дерек-Ян Дайк, според когото всяка тъкан в тялото има собствен дневен ритъм и нощната работа може да го промени значително.

Източник: bbc.com