От появата на COVID-19 досега учените се опитват да научат повече за произхода на коронавируса, да разберат къде и кога е започнало разпространението на смъртоносната зараза. Според ново изследване - най-вероятно става дума за седмици преди първия документиран случай.

Нов модел на разпространението сочи, че вирусът SARS-CoV-2 може би е започнал да заразява първите хора в Китай най-рано през октомври 2019-та, въпреки че средата на ноември е доста по-вероятният сценарий.

Това е значително по-рано от приетия за първи случай на инфекцията – от началото на декември 2019-та (определен въз основа на първоначалните прегледи на пациенти с новия коронавирус в Ухан, Китай).

Т.нар. нулев пациент, който е сред тази група, започва да проявява симптоми на инфекцията на 1-ви декември 2019-та. Фактът, че това е първият документиран случай обаче, не означава, че вирусът не е започнал да се разпространява по-рано – без знанието на здравните власти.

Всъщност ако изходим от международните данни, по-ранното начало на разпространението е по-вероятният сценарии, твърди екип, ръководен от природозащитния учен Дейвид Робъртс от университета на Кент във Великобритания.

В своето изследване специалистите преработват математически модел от природозащитната наука, наречен оптимално линейно измерване (OLE), който традиционно се използва за определянето на потенциалния момент, в който даден вид е изчезнал (на базата на последните пъти, които е бил забелязван).

Същата техника на моделиране се използва и в много други научни области, включително археология и фенология (изследването на периодичните биологични събития).

В случая екипът използва този модел, за да екстраполира хипотетичния времеви период на произхода на COVID-19 на базата на международните случаи на заболяването (регистрирани в над 200 страни в началото на май 2020-та).

Макар и методът да не може да ни каже категорично кога се е появил COVID-19, той ни дава ценна перспектива за първите случаи на предаване, които вероятно са убягнали на лекарите.

Според моделирането COVID-19 се е появи в Китай много преди декември 2019-та, като най-вероятно първият случай е на 17 ноември (но не е изключено и да е най-рано на 4 октомври).

След като превзема Китай, вирусът започва да се разпространява и из други държави – първо в Япония на 3 януари, след това в Тайланд на 7 януари, в Испания на 12 януари, Южна Корея на 14 януари и в САЩ на 16 януари.

Въпреки че това са само хипотетични изчисления, според множество проучвания COVID-19 е циркулирал много по-рано, отколкото въобще подозираме.

Откритията са публикувани в PLOS Pathogens.

Източник: Science Alert