Да събере на едно място най-добрите млади таланти в областта на състезателното програмиране от страните-членки на Съвета на Европа не е единствената цел на първата Европейска младежка олимпиада по информатика eJOI, която се провежда в София от 7 до 13 септември. Освен че идват да премерят знания и умения със своите връстници и да се докажат, децата съпреживяват вълнуващи моменти заедно, споделят емоциите от пътуването си до България, запознават се с културно-историческото наследство на страната ни и на заминаване ще вземат със себе си спомена, че са били част от основополагащо събитие в областта на информационните технологии, където са концентрирани техните амбиции, стремежи и мечти.

На 11 септември (понеделник) от 9:00 ч. до 13:00 ч. във Форум „Джон Атанасов“ в София Тех Парк предстои вторият и финален състезателен ден от Олимпиадата. Очаква се битката за медалите да е оспорвана до последните минути на състезанието. Особено вълнуващ ще бъде финалът в 13:00 ч., когато системата ще прекъсне състезанието, вратите на  залата ще се отворят, а емоциите на състезателите ще са особено интензивни при първата им среща с ръководителите им броени мигове след края на надпреварата.

Успоредно с финалните състезателни часове, от 11:00 ч. също на 11 септември във Форум „Джон Атанасов“ в София Тех Парк Министерство на труда и социалната политика организира съпътстващо събитие на eJOI, начало на кампанията „Открий ме, разбери ме, приеми ме“. Кампанията на министерството има за цел да промени нагласите на обществото към всички деца и младежи в неравностойно положение, нуждаещи се от подкрепа, разбиране и помощ в развитието им. Събитието ще бъде под формата на среща-дискусия относно възможностите за личностно развитие на деца и младежи, настанени в резидентни услуги. Представителите на неправителствения сектор, държавата и работодателите имат възможност да обсъдят възможностите и верния подход към децата с увреждания, които имат потенциал за развитие на уменията и талантите си. Гости на събитието ще бъдат семейството и треньора на младеж, успешно развиващ се в областта на информационните технологии. Неговият талант доказва, че различните деца могат да имат пълноценен начин на живот, когато са подкрепени от обществото ни. За допълнителна информация за кампанията: r.staneva@mlsp.government.bg   

След приключване на състезанието следва разглеждане на резултатите и контестанциите и разпределение на медалите. Също така, ще бъде избран президент на eJOI и ще бъде формирана управленска структура на Европейската младежка олимпиада по информатика.

След като отдъхнат от надпреварата, в късния следобед на 11 септември участниците в eJOI и техните ръководители ще се включат в организирана обиколка на забележителностите на София. Сред обектите, които предстои да посетят заедно, са църквата „Св. Неделя“, Богословският факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, църквата „Св. Петка Самарджийска“, една от малкото средновековни църкви, запазени в София, Софийската синагога, Музеят на София, Руската църква и Военният клуб, сградите на Народното събрание и Министерски съвет, както и православният храм-паметник „Св. Александър Невски“.

Тържественото награждаване и връчване на медалите ще бъде на официална закриваща церемония на 12 септември (вторник) от 18:00 ч. в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски“.   

Gallery