Плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни могат да се окажат изненадващ съюзник в борбата с астмата, пише ВВС.

Тестове с лабораторни мишки показват, че хранителна диета, богата на фибри, може да намали възпалението на дробовете.

Допълнителните фибри променят хранителните вещества, които стомахът абсорбира, и това на свой ред променя имунната система. Според учените от университета на Лозана в Швейцария смяната в процеса на обработка на храната може да обясни защо все повече хора се разболяват от астма.

Учените установяват, че хранителните режими - богат и съответно беден на фибри - въздействат по различен начин на бактериите, които живеят в стомасите на мишките. Бактериите, които се хранят с разтворими фибри, като тези които се срещат в плодовете и зеленчуците, произвеждат повече мастни киселини, които се абсорбират в кръвта. Учените твърдят, че тези мастни киселини действат като сигнали за имунната система и в резултат белите дробове стават по-устойчиви на раздразнение и възпаление.

При диета, бедна на фибри, се случва обратното и мишките стават по-податливи на астма.

"В последните години се наблюдава засилване на случаите на алергична астма, особено в развиващите се страни - казва д-р Бенжамен Марслан. - Тази тенденция съвпада с промяната в диетата, която включва намалена консумация на фибри. Доста вероятно е лабораторните резултати при мишките да са верни и за хората".