Знаете ли какви тайни крият черните дупки?  Може ли изкуственият интелект да има предразсъдъци? От морското дъно до първия град на Луната, странни земетресения, виртуална реалност, еволюция на езика, психология на пристрастяването, животът преди и след Земята…

Всичко това ви очаква на деветия Софийски фестивал на науката, който ще се проведе от 9 до 12 май 2019 г. в София Тех Парк. Вижте цялата програмата тук.

Тази година задаваме нови въпроси и изследваме дори повече идеи от преди. Фестивалната програма обръща специално внимание на личности и събития, чиито годишнини отбелязваме през 2019 г. и които силно са повлияли развитието на науката – от Леонардо да Винчи и първата околосветска експедиция на Магелан и Елкано през кацането на Луната до създаването на Периодичната система на химичните елементи, на БАН и Международния астрономически съюз.

Изложби ще напомнят за богатството на света – от дълбините на морските води до безкрая на Космоса, от редките химични елементи до науката, която ангажира посредством изкуство.

Новост е зоната „Направи си сам“, където деца и подрастващи ще работят с технологии, ще създават и изследват. С повече събития с вход свободен, всеки ще има възможност да научи нещо ново или да си припомни забравено старо.

От 11.00 ч. на 9 май (четвъртък) пред сградата на Форум „Джон Атанасов“ в София Тех Парк.

Участници:

  • г-н Тодор Младенов – Изпълнителен директор на София Тех Парк
  • г-жа Йорданка Фандъкова – Кмет на София 
  • г-жа Карина Ангелиева – Заместник министър на образованието и науката 
  • г-н Огнян Златев – Ръководител на Представителството на ЕС в България
  • г-жа Любов Костова – Директор на Британски съвет в България
  • Н. Пр. Ема Хопкинс – Посланик на Великобритания в България

Вижте цялата програма и вземете своя пропуск или билет. Посетете #SofiaSciFest и изживейте науката в действие!