През 1995 г. любимият на всички астрофизик и популяризатор на науката Карл Сейгън публикува книга, наречена „Свят, населен с демони“, който предупреждава за опасностите от псевдонауката и научната неграмотност и окуражава читателите да развиват критичното и скептичното си мислене. 

Всичко това е нещо съвсем очаквано от един учен със социално съзнание, но един конкретен параграф взриви Twitter тази седмица, и не е трудно да се види защо. 

По някакъв начин (например, с машина на времето) Сейгън е успял да предвиди съвременното състояние на нещата – и той е смущаващо точен. 

Прогнозата му е, че хората, отчаяни от безсилието си да въздействат върху политиката, която касае всички сфери от живота им, с отслабено критично мислене ще се обръщат все повече към суеверията и псевдонауката, неспособни да направят разлика между това, което те кара да се чувстваш добре и това, което е вярно. Фалшивите новини вече не ви изненадват, нали?

Ето какво гласи откъсът: 

Науката е нещо повече от натрупани знания. Тя е начин на мислене. Имам лошо предчувствие за тази Америка, в която ще живеят моите деца и внуци - когато Съединените щати ще бъдат икономика от услуги и информация; когато почти всички ключови производства ще са преместени в други страни; когато огромната технологична мощ ще бъде концентрирана в ръцете на малцина и нито един представител на обществените интереси няма да може дори да се докосне до проблемите; когато хората ще са загубили способността да контролират съдбата си и да задават на управляващите осведомени въпроси; когато всеки ще е сграбчил своя кристал и нервно ще прелиства хороскопа си; когато - лишени от критичното си мислене и неспособни да правим разлика между истината и това, което ни кара да се чувстваме добре - ще се плъзнем, почти без да забележим, назад към суеверията и тъмнината.