Преди близо 30 години д-р Карл Сейгън прави едно изключително точно предсказание за бъдещето. На практика той предрича възхода на големите компании, дезинформацията и Twitter астрологията.

Любимият на всички астрофизик и популяризатор на науката Карл Сейгън е известен с това, че представя сложни идеи с истинска страст и поетичност – така, както никой друг. Той обаче има и някои доста интересни прозрения за човечеството.

През 1995 г. Сейгън публикува книга, наречена „Свят, населен с демони“. В нея той обяснява как научният метод е успял да „освети“ и най-мрачните кътчета във Вселената. Същевременно обаче астрофизикът предупреждава за опасностите от псевдонауката и научната неграмотност и окуражава читателите да развиват критичното и скептичното си мислене. 

В един конкретен абзац от нея, който периодично разбунва духовете в интернет, Сейгън представя своята изключително песимистична и смущаващо точна визия за САЩ. И не само.

Прогнозата му е, че хората, отчаяни от безсилието си да въздействат върху политиката, която касае всички сфери от живота им, с отслабено критично мислене ще се обръщат все повече към суеверията и псевдонауката, неспособни да направят разлика между това, което те кара да се чувстваш добре и това, което е вярно. Фалшивите новини вече не ви изненадват, нали?

Ето какво гласи откъсът: 

Науката е нещо повече от натрупани знания. Тя е начин на мислене. Имам лошо предчувствие за тази Америка, в която ще живеят моите деца и внуци - когато Съединените щати ще бъдат икономика от услуги и информация; когато почти всички ключови производства ще са преместени в други страни; когато огромната технологична мощ ще бъде концентрирана в ръцете на малцина и нито един представител на обществените интереси няма да може дори да се докосне до проблемите; когато хората ще са загубили способността да контролират съдбата си и да задават на управляващите осведомени въпроси; когато всеки ще е сграбчил своя кристал и нервно ще прелиства хороскопа си; когато - лишени от критичното си мислене и неспособни да правим разлика между истината и това, което ни кара да се чувстваме добре - ще се плъзнем, почти без да забележим, назад към суеверията и тъмнината.

– Текстът е от книгата „Свят, населен с демони“ (Науката като свещ в мрака) 1995 г.; превод: Маргарит Дамянов, ИК Бард 2009 г.

И така, знаел ли е Сейгън нещо повече за обществото през 1995, което точно да може да предвиди какъв ще е животът след едно-две поколения или ние сме склонни да виждаме твърде много в него? Странното е, че начинът, по който тълкуваме този тип предвиждане има много общо с начина, по който тълкуваме хороскопите – една от най-честите мишени на Сейгън.