Животът е низ от решения. Само когато се обърнем назад, можем да съединим точките и да разберем защо се намираме в това състояние, тук и сега.

Въз основа на това разбиране в продължение на десетилетия социолози, политолози и икономисти опитват да открият по-добри начини за прогнозиране на човешките решения на базата на избраното от хората досега.

Нов напредък в тази област идва от САЩ. За него съобщава Business Insider.

Изследователи от Технологичния университет в Калифорния и университета „Станфорд” съставиха модели, в които има 68,2% успеваемост на опита да се разпознае и предвиди човешкият избор, преди още да се е случил. Моделите се раждат след научен експеримент в малък мащаб, но са важна стъпка към по-доброто разбиране на това как и защо хората вземат решения. Те се основават на наблюдение на човешкия мозък и ще бъдат от полза при липсата на данни за различни типове човешко поведение. 

По-ранни изследвания се фокусираха върху мозъка на хората в момента, в който те вземат решения. Американските учени в този случай обаче смятат, че далеч по-важни и интересни са процесите и действията, които могат да им помогнат да предначертаят избора предварително. За да разберат какви биха били естествените отговори на участващите в експеримента им доброволци, те изградили моделите си, използвайки данни за 48 типа избор. Въпреки че някои от прогнозите им впоследствие не се сбъднали, полученият резултат от 68,2% от случаите с познати решения се смята за значителен.

Изследването посочва, че едни и същи естествени индикатори сред хората определят процеса на вземане на решение. Когато са им задавани хипотетични въпроси, хората са преувеличавали на думи склонността си да платят за нещо, както и склонността си да правят избори, които ще ги представят в по-добра светлина.

Източник: Мениджър Нюз