COVID-19 вилнее едва от няколко месеца, тъй че на този етап науката знае твърде малко за това заболяване и вируса, който го предизвиква. Всеки ден обаче научаваме по нещо ново.

Така например знаем, че вирусът може да живее по различните повърхности до 9 дни и да оцелее във въздуха в рамките на няколко часа (следи от него обаче са били открити на круизния кораб Diamond Princess и 17 дни по-късно). Освен това сме наясно с факта, че вирусните частици се отделят посредством слюнката и течности, изкашляни от дробовете. Той дори може да бъде открит по фекалиите.

Много е лесно за един инфектиран човек да разпространи частиците посредством кашляне, докосване на други хора или като оставя вируса по повърхността на различни предмети.

Несъмнено миенето на ръце след посещението на публични места е ключово, ако искаме да намалим разпространението на COVID-19. Какво трябва обаче да правим в нашите домове, за да го елиминираме?

Две скорошни изследвания проучиха колко дълго коронавирусите живеят върху различните повърхности. Те изучават подробно различните вируси, включително SARS-CoV-2 – коронавирусът, който предизвиква COVID-19. Проучванията откриват, че времето, за което оцелява, варира от повърхността, на която се намира.

Така например вирусът може да оцелее най-дълго върху неръждаема стомана и пластмаса – до 9 дни. Най-кратко живее върху хартия и картон – 1 ден.


Посочените стойности са базирани на две от най-мащабните проучвания по темата (тук и тук). Но не забравяйте, че следи от вируса бяха открити и след 17 дни на круизния кораб Diamond Princess.
 

В рамките на тези периоди от време броят на вирусните частици намалява като цяло, но е доста тревожно, че те могат да бъдат оцелеят с дни, а не с часове или минути.

Колко добри са почистващите препарати, които ползвате ежедневно, срещу SARS-CoV-2? Имаме добри новини.

Сапун и вода

Това е първата ви защитна линия – те няма да убият вируса, но ще го отстранят от повърхността. Активното вещество в сапуна ще повдигне вируса от повърхността, а водата – ще го отмие.

Т.е. по този начин премахвате вируса, не го елиминирате. Разбира се, нужно е да измиете ръцете си, когато се прибирате вкъщи след посещение до магазина, както и да измиете храната както обикновено.

Белина

Активната съставка в белината - натриев хипохлорит – е изключително ефективна в убиването на вируса. Оставете я поне 10-15 минути върху повърхността, за да си свърши работата както трябва, преди да я отмиете.

Белината работи по следния начин – тя унищожава протеина и т.нар. РНК на вируса – това е субстанцията, която му позволява да се репликира в тялото ви. Уверете се, че използвате белината така, както е посочено в упътването на бутилката.