По какво се различават мозъците на психопатите от останалите?

03 август 2019 г., 12:01
4416

Mr.Nikon / Shutterstock

Учени са сканирали мозъците на 49 престъпници и са използвали резултатите, за да предсказажт за колко престъпления са били осъждани. Психопатите не са извънземни, а просто хора, които взимат лоши и недомислени решения, твърди невроучен от Харвард. Те са обикновени хора, чийто мозък обаче е структуриран по по-различен начин от нашия.

Изследването е установило какви точно са разликите в структурата на невронните мрежи между мозъците на психопатите и тези на обикновените хора. Открояват се две водещи:

  1. Психопатите се фокусират основно върху наградния механизъм.
     
  2. Психопатите не мислят особено много за последиците от своите действия.

Това е сериозна разлика със структурите при здравите и обикновени хора, чиято естествена реакция е:

  1. Да преценят какво и колко ще изгубят в сравнение с това, което ще спечелят.
     
  2. Да се замислят сериозно за последиците от своите действия.

Д-р Джош Букхолц обяснява, че “в продължение на години бяхме убедени, че психопатите са хора, които не могат да генерират емоции, че това е реалният източник на всичките им ужасни действия.”

“Всъщност обаче това, което наистина ни интересува при психопатите, е не толкова чувствата им, а причините за изборите, които правят. Въпреки че най-често те се описват като студени хищници, нашето изследване показва, че техните емоционални дефицити не са първичният източник за лошите им решения.”

“В изследването проучихме техните механизми за награда и ценност, както и комуникацията между различни области в мозъка, които играят роля при взимането на решения.”

Резултатите са показали, че мозъците на престъпниците са много по-силно чувствителни към наградите. Учените са установили, че връзките между тези области в мозъка са много по-слаби при психопатите.

Източник: Psy Blog

Ключови думи:
Коментари