През последните няколко месеца се прокарват твърдения, че ще трябва да се научим да живеем със SARS-CoV-2 – вируса, който предизвиква COVID-19. Сега обаче ново изследване показва, че може и да е възможно да го заличим напълно от лицето на Земята.

Научният труд, публикуван в British Medical Journal Global Health, разглежда 17 фактора, които влияят на постижимостта на подобна цел. Сред тях са технически променливи, включително достъпността до безопасни и ефективни ваксини и продължителността на имунитета. Съществуват и социални, политически и икономически фактори. Например ефективно правителствено управление и приемането на мерките за контрол на инфекциите от страна на обществото.

Всеки един от тези фактори се оценява по 3-точкова система. По този начин учените получават представа дали е възможно да унищожим SARS-CoV-2 по начина, по който те дефинират това: „постоянен спад до 0 на световните случаи на инфекция, причинена от конкретен агент в резултат на преднамерени усилия.“

Всъщност специалистите сравняват COVID-19 с едрата шарка и полиомиелит (детски паралич) и откриват, че заличаването на COVID-19 ще бъде по-трудно от едрата шарка, но по-лесно от полиомиелит По тяхната скала едрата шарка получава средна оценка от 2,7, COVID-19 – 1,6, а полиомиелит – 1,5.

„„Въпреки че нашият анализ е предварителен и включва различни субективни компоненти, в действителност изглежда, че изкореняването на COVID-19 е в сферата на възможното, особено по отношение на техническата осъществимост“, пишат авторите в статията.

Макар и да е възможно, въобще не е сигурно, че това ще се случи без политическа воля, парични инвестиции и социално разбиране защо е важно да се защитават другите хора. Това не би било лесна задача, но би спасило стотици хиляди животи и би попречило на милиони да развият дълъг COVID.

„Техническите предизвикателства на изкореняването на COVID-19 (съпоставими с едра шарка и полиомиелит) включват недоброто приемане на ваксините и появата на повече варианти, които могат да се предават по-лесно или да имат по-голяма имунна изолация, което от своя страна да намали ефективността на ваксините и да забави световните ваксинационни програми“, казват още авторите.

„Други предизвикателства биха били високите авансови разходи (за ваксинация и модернизиране на здравните системи) и постигането на необходимото международно сътрудничество в лицето на „ваксинния национализъм “и медиираната от правителството „антинаучна агресия““.

Не на последно място, авторите призовават Световната здравна организация и здравните организации на държавите по света да предприемат допълнителни мерки за заличаването на COVID-19.

Източник: IFLScience