Големите сочни резени диня са неизменна част от лятната трапеза - освен, че е идеална за похапване в най-горещите дни, динята е и много полезна за здравето, напомнят изследвания, цитирани от National Geographic.

1. Успокоява претоварените мускули

Според проучване, публикувано в Journal of Agricultural Food and Chemistry, пиенето на сок от диня преди тежка тренировка помага за нормализиране на пулса и предотвратява болките в мускулите на следващия ден при спортистите. Причината е, че динята съдържа аминокиселина, наречена L-цитрулин, която организмът преработва в L-аргинин - незаменима аминокиселина, която помага за отпускане на кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението.

Участниците в изследването получили по 500 мл - веднъж натурален сок от диня, веднъж сок от диня, обогатен с допълнителен цитрулин и трети път плацебо напитка - един час преди тренировки. Естественият сок от диня се оказал също толкова ефективен, колкото и обогатеният. Освен това учените установили, че чревните клетки абсорбират повече цитрулин от динята, отколкото от добавките, съдържащи цитрулин - особено когато сокът не е пастьоризиран.

2. Полезна е за сърцето

Сърдечносъдовото здраве при жени след менопаузата се е подобрило, след като в продължение на 6 седмици са приемали екстракт от диня под формата на хранителни добавки, съдържащи цитрулин и аргинин - това сочи изследване, публикувано в началото на годината от Артуро Фигероа, физиолог от Държавния университет във Флорида. В друго проучване той демонстрира, че същите добавки облекчават високото кръвно налягане при хора на средна възраст с наднормено тегло.