Американски изследователи от университета в Дюк са стигнали до заключението, че въздържането от консумация на кафе може да осигури здравословен вид на зъбите, а също така да повлияе положително върху цялостното здраве, пише Мedikforum. 

Както се вижда от обяснението на експертите, кафето съдържа киселина, която унищожава зъбния емайл и придава на зъбите жълтеникав оттенък. Поради тази причина хората, които ценят усмивката си, трябва да намалят консумацията на напитката.

Освен това, отказът от пиенето на ободряващи напитки, води до по-добър и здрав сън през нощта, отбелязват учените. Според тях консумацията на кофеин 6 часа преди сън "нарушава" естествения биологичен ритъм на тялото. 

В същото време, експертите съветват да не се отказваме рязко от кофеина. В противен случай можем да се сдобием с главоболие, промени в настроението, умора, емоционална лабилност, невъзможност да се концентрираме и др. Това се дължи на т.н. кофеинова абстненция. За това е добре да намалим кофеина постепено, като първо заменим кафето със зелен или черен чай. 

Онези, които са свикнали да пият кафето си със захар, трябва да имат предвид и че желанието да се похапва нещо сладко също може да се увеличи, защото тялото започва да търси алтернативни източници на глюкоза. В тази ситуация е важно да имате търпение и да консумирате достатъчно протеини.

Източник: Мениджър Нюз