Когато ги лакирате, те придават атрактивен вид на жените, а ако са достатъчно дълги, ноктите могат да се превърнат в лесен начин за чесане. Това обаче не е истинската причина, поради която хората имат тези богати на кератин образования над върховете на пръстите.

"Имаме нокти, защото сме примати", обяснява Джон Хоукс, антрополог от Университета на Уисконсн в Медисън. Според него ноктите са една от характеристиките, които отличават приматите - включително и хората - от останалите бозайници. На практика те представляват умалена и плоска версия на животинските нокти и щипки.

"Повечето бозайници имат остри нокти и ги използват, за да сграбчват неща, да се катерят и да копаят дупки", продължава ученият. Подобно на много други специалисти, Хоукс също подозира, че приматите са загубили големите нокти в резултат на естествена еволюция. Животинските нокти са безценни, когато се катерите по огромни дървета и скали, но определено пречат, когато разгръщате клонките на ниски дървета и храсти, за да събирате техните плодове. Предполага се, че някъде преди 2.5 милиона години първобитните хора са започнали да работят с каменни инструменти и някъде там ноктите им са придобили сегашния си вид.

Освен това ноктите често са индикатор за различни болести у хората: недохранването води до промяна в техния цвят, а малките дупчици по тях могат да бъдат доказателство за псориазис.