Нобеловият лауреат Майкъл Левит заяви, че режимът на изолация е пълна загуба на време. Нещо повече – според него вместо да спаси човешки животи, той може да доведе дори до повече смъртни случаи, предава The Telegraph.

Левит, който е професор в Станфордския университет, прогнозира правилно първоначалния мащаб на пандемията. Сега той твърди, че решението да се задържат хората в домовете им поради разпространението на коронавируса, най-вероятно е мотивирано от „паника“, а не от сериозни научни съображения.

Нобеловият лауреат за химия през 2013-а допълва, че британското правителство е въвело режима на изолация, тъй като е надценило възможния брой смъртни случаи 10 или 12 пъти заради симулация, извършена от проф. Нийл Фъргюсън от Имперския колеж. Според нея би имало до 500 хиляди смъртни случаи без мерките за социално дистанциране.„Не смятам, че блокирането на хората ще спаси човешки животи. То дори може да отнеме животи”, казва Левит пред The Telegraph. Според него социалните щети (домашно насилие, алкохолизъм, разводи) са били очевидни. „Освен това има хора, които не са били лекувани от други заболявания заради коронавируса“, допълва той.

Вече близо 2 месеца Левит настоява, че повечето прогнози на експертите за коронавируса са неверни. Същевременно той смята, че правителството, вместо да въведе изолация, е трябвали да насърчава британците да носят маски и да намерят други начини да продължат да работят.

Въпреки че проф. Левит признава, че изолацията може да бъде ефективна, той окачестви ограничителните мерки като „средновековни“ и заяви, че епидемиолозите преувеличават твърденията си, така че хората да са по-склонни да ги слушат.

Мениджър Нюз