Мозъкът използва сложна система, за да разпознае, обгради и унищожи мъртвите клетки. По този начин той им пречи да запушат връзките и да увредят обкръжаващата ги тъкан. Този процес е от изключително голямо значение при пациенти с мозъчни увреждания, невродегенеративни заболявания и други подобни състояния.
Сега за първи път учени от медицинското училище на Йейл записаха видео, което показва как мозъкът на мишка унищожава мъртвите неврони. Резултатите им са публикувани в Science Advances.

На краткото таймлапс видео по-долу можете да видите как имунните клетки на мозъка (наречени микроглия) обграждат мъртвия неврон (в червено). В рамките на 24 часа микроглията фрагментира мъртвия неврон и консумира съдържанието му. По този начин му пречи да блокира дейността на невроните в районна.

Заснемането на този невероятен процес въобще не е било лесно. Смъртта на клетките в мозъка е непредсказуема и често се случва за изключително кратък период от време. За да преодолеят тази трудност, изследователите от Йейл разработват методи, които директно таргетират конкретна мозъчна клетка и предизвикват смъртта ѝ с фотохимичен или вирусен агент. Впоследствие те успяват да заснемат целия процес.

За учените е важно да разберат по-подробно т.нар. апоптоза - процес на програмирана клетъчна смърт. Тя се състои от множество биохимични процеси, които причиняват редица необратими морфологични промени в клетката – фрагментация на ДНК, промени в клетъчната мембрана, кондензация на хроматина и други, несъвместими с нормалното функциониране и оцеляване на клетката в организма.

„Ако спрете да събирате боклука в Ню Йорк, в един момент просто няма да можете да влезете в града. Навсякъде ще е пълно с отпадъци“, казва изследователите. По същия начин – мозъкът няма да може да функционира нормално, ако в него е пълно с мъртви клетки.

Учените се надяват, че както методът им за таргетиране на клетки, така и резултатите от изследването им, ще ни помогнат да преборим редица мозъчни заболявания.

Източник: IFLScience