Невероятните приложения на ефекта на Магнус

31 януари 2019 г., 09:23
1331

При ефекта на Магнус въртяща се топка или цилиндър се отклоняват перпендикулярно на посоката на неограничен поток от течност или газ. Снимка: Shutterstock

Когато тези хора, обожаващи науката, хвърлят баскетболна топка от стената на язовир, се случва нещо наистина необичайно.

Вижте видеото и научете повече за ефекта на Магнус – едно невероятно явление, което обяснява много от готините неща в света на спорта.

Ефектът на Магнус се наблюдава в известния пряк свободен удар на Роберто Карлош в мача между Бразилия и Франция през 1997 г.  Топката бе поставена на около 30 метра от вратата на съперника, по-близо до десния край на полето. След удара на Карлош топката профуча далеч в дясната страна, заобиколи "стената" на метър от нея. Момчето, което събира топките, което е на правата, накланя глава. След това по чудо топката се обърна наляво и влетя в горния десен ъгъл на вратата - за удивление на играчите, вратяря Бартез и медиите. Всички са предполагали, че топката ще излети далеч извън вратата. Но Роберто Карлос вероятно добре е познавал ефекта на Магнус.

Ключови думи:
Коментари