Връзката между проблемите със съня и наднорменото тегло вече е съвсем официална, съобщава Express.

След като наскоро бе установено, че безсънието води до повишена опасност от сърдечни заболявания, сега ново проучване на Университета Съри доказа, че теглото и сънят са свързани доста тясно.

Според проф. Дерек Дайк една нощ, в която не сте се наспали пълноценно, може да наруши функционирането на стотици гени, които регулират възбудата, имунната система и способността ви да се справяте със стреса. Липсата на здрав сън също така повишава производството на хормони, свързани с трупането на тегло и активира усещане за нужда ог сладки и мазни храни.

"От известно време се знае, че нарушаването на часовника на тялото ви може да доведе да качване на килограми", обяснява д-р Джулиан Грифин, ръководител на отдела за изследване на човешкото хранене към университета.

Сега обаче екипът е открил, че мазните клетки имат собствен вътрешен биологичен часовник и когато естествения ритъм ден-нощ в тях се наруши, вероятността да се трупат калории става по-голяма. Колкото по-несинхронизиран са вътрешните ни часовници с нашия метаболизъм, толкова по-голям е рискът запасяването на организма с излишни калории. В рамките на проучването става ясно, че хората, които спят по 5 или по-малко часа на нощ имат с 15 процента по-високо количество на хормона грелин в сравнение с онези, които спят стандартните 8 часа. Грелин е известен още като "хормонът на глада" и е открит през 1999 година от японски учени.